Plast som är snällare mot miljön, finns det?

Det finns absolut – och för ett par veckor sedan landade ett högst påtagligt bevis i din brevlåda. Årets 4,3 miljoner pappersdeklarationer var nämligen inpackade i en ny typ av plast som kallas PCR. Inplastningen och utskicket har gjorts av oss på DAD Direct i Helsingborg. Häng med på en resa i plastens fantastiska värld!

På DAD Direct är vi specialister på direktmarknadsföring, CRM och marketing automation-verktyg. Att hjälpa kunder med kuvertering, variabelprinting och trycksaksdistribution är ett stort affärsområde för oss och efterfrågan där är fortfarande hög. Utskick med post når igenom bruset och samverkar effektivt med digital kommunikation. 

Eftersom vi är ett av Skandinaviens största företag inom det här området har vi ett extra stort ansvar att värna om miljön. Och det är ett ansvar vi gladligen tar. Så låt oss tala lite om den här nya plasten Post Consumer Recycled, PCR. Till att börja med är plast inte en sorts material. Det finns en uppsjö av varianter och de kan tillverkas av en rad olika råvaror. 

PCR är en plast som till 60 procent består av material som samlats in från konsumentledet och som återvunnits för att kunna användas på nytt. Eller uttryckt på vanligt språk: plastfilmen runt deklarationen innehöll den plast som privatpersoner mödosamt har kånkat till återvinningsstationer. 

Sockerrör, en fossilfri råvara

60 procent återvunnen plast tänker du. Var kommer då resten ifrån? Jo, tolv procent består av traditionell PE-plast och så kallade additiv, alltså tillsatsämnen, som behövs för att plasten ska behålla sina positiva egenskaper. Plasten måste fortfarande hålla, inte klibba ihop och vara så pass transparent att tryckta adresser syns ordentligt. 

Resterande 28 procent utgörs av bio-plast, så kallad Grön PE där PE står för polyeten. Det är en ofarlig plast enligt Naturskyddsföreningen*, så länge som den inte har tillsatser av exempelvis halogenerade flamskyddsmedel (det har inte denna så klart). 

Grön PE är lite dyrare än plast från råolja men i gengäld är den gjord av förnyelsebara råvaror, i det här fallet etanol från sockerrör. Sockerrören växer i Brasilien – på mark som ligger 200 säkra mil från Amazonas. Ingen regnskog har skövlats alltså, och skörden görs maskinellt. Detta är bra eftersom manuellt skördade åkrar ger en mycket sämre arbetsmiljö för skördearbetarna. Av Brasiliens totala odlingsbara yta används en procent för etanolproduktion och den största delen av etanolen används till bränsle.

Under växtcykeln binder sockerrör miljöskadlig koldioxid och som fossilfri råvara ger den ett mindre klimatavtryck i form av lägre koldioxidutsläpp.

Återvinn eller släng?

Innebär detta att du kan slänga plasten som du nyss slitit av från din deklaration rakt i naturen och vara glad? Nej, det tror vi förstås inte att du skulle göra ändå, men det förhåller sig så att PCR-plasten inte är biologiskt nedbrytbar. Därför kan den inte brytas ner i en vanlig kompost. Den ska återvinnas som mjukplast. Tillbaka in i systemet alltså och bli ny plast. 

För det här exemplet visar att plasten faktiskt kan spela en roll i den cirkulära ekonomin där allt som tillverkas återanvänds eller återvinns. Och där så lite som möjligt slängs eller eldas upp. 

Källa: * De vanligaste plasterna och tillsatsämnen, Naturskyddsföreningen

Håll dig uppdaterad – anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig samtycker du till att ta emot mailutskick med tips, inbjudningar och erbjudanden från DAD direct AB. Du kan när som helst avbryta din prenumeration.

DELA

Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på facebook